Reflecties van de ziel

18/1/2019 | Intiem, gepassioneerd en oprecht. Het nieuwe album Reflejos del Alma, ook wel reflecties van de ziel, is een muzikale reis door de leefwereld van Jeff Heijne, een eigenzinnige gitarist die op zoek is de grenzen tussen flamenco en andere muziekstijlen te vervagen. In zijn zelfgeschreven en gearrangeerde composities vertelt hij over ingrijpende ervaringen die invloed hebben gehad op zijn ontwikkeling als persoon en als gitarist. Gewapend met de gitaar gaat hij de strijd aan met stereotyperingen, bestaande conventies en thema's als eenzaamheid, liefde en vluchten voor de realiteit.

Reflejos del Alma vangt aan met het fijngevoelige La Niebla se Levanta (de mist klaart op), waarin tere noten vrij plotseling ontluiken in intense uitbarstingen van onvrede. Het album volgt met de titelsong, die zich laat karakteriseren door een terugkerende pakkende melodie en een sterke groove, geaccentueerd door de diepe klanken van contrabassist Giuseppe Campisi. De reis sluit af met een reeks composities uitgevoerd in samenwerking met celliste Mascha van Nieuwkerk. Op Compañeros, La Parrandera en La Lucha Interior is te horen hoe de cello en de gitaar elkaar uitdagen in een intiem samenspel.

“Tijdens mijn jeugd was de gitaar mijn manier om de realiteit te ontvluchten, maar gelukkig werd zij ook mijn steun en toeverlaat. Uiteindelijk trok de kunst van het componeren mijn aandacht, wat het mogelijk heeft gemaakt voor mij om mijn levenservaring en gevoelens in muziek te vertalen. Tijdens het componeren heb ik veel tijd besteed aan wat ik mooi vind aan muziek en vooral waarom ik graag luister naar verschillende muziekgenres, en niet alleen flamenco. Ik ontdekte dat de andere genres veel gemeen hadden met flamenco. Flamenco kan agressief zijn, maar ook gevoelig en intiem, lyrisch en toch ritmisch en percussief, spontaan maar ook doelgericht. Op dat moment realiseerde ik me dat de agressieve kant nogal een hard-rock-achtige kwaliteit heeft, en dat de meer intieme kant van flamenco op klassieke muziek lijkt. Vanaf dat punt heb ik mezelf meer laten beïnvloeden door andere muziekgenres die ik waardeer, en heb daarmee de eerste stappen genomen in het ontwikkelen van mijn eigen taal, vrij van culturele toe-eigening.”

Jeff volgde een unieke bachelor en master op het Conservatorium van Amsterdam met als hoofdvakdocent flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, tourde door Spanje en heeft al verschillende optredens in prestigieuze Nederlandse concertzalen als het Concertgebouw, Muziekgebouw Eindhoven, Ahoy en het Bimhuis gegeven.

Onlangs ontving hij als één van de vijf winnaars de YAA-award 2018 (Young Artsupport Amsterdam); een jaarlijks uitgereikte prijs aan jonge en bijzondere kunstenaars op het gebied van film, muziek, theater en kunst. Met het gewonnen geldbedrag heeft Jeff in eigen beheer de CD ‘Reflejos del Alma’ gemaakt.

Gemiddeld geeft Jeff zo'n zestig concerten per jaar in onder andere huiskamers, musea, theaters, kerken en op festivals. Op 3 februari zal hij samen met celliste Mascha van Nieuwkerk, flamencodanseres Conchita Boon en contrabassist Giuseppe Campisi stukken van zijn nieuwe CD in het Bimhuis presenteren tijdens de Flamenco Biënnale. In februari, maart en april staan de volgende concerten gepland in verschillende samenstellingen: 17 februari, live in Maasland; 9 maart, Roode Bioscoop; 16 maart, Teatro Munganga; 22 april, Drommedaris; 23 mei, Arti et Amicitae.

Jeff Heijne – Reflejos del Alma is te beluisteren via alle reguliere streamingdiensten en verkrijgbaar bij Bol.com, Plato/Concerto en Dirk Heijne Muziek.